LUMAG, Budzyń

Budynek biurowy firmy LUMAG został zaprojektowany do nowo wybudowanej fabryki w Budzyniu. Sam zakład jest w tej chwili najnowocześniejszym tego typu obiektem w całej Europie Środkowej. Bardzo wysoka jakość linii produkcyjnych sprawia, że firma LUMAG jest europejskim liderem w swojej dziedzinie. Nowo zaprojektowana siedziba miała spełniać wysokie standardy architektoniczne i funkcjonalne określone przez inwestora.

Wytyczne, które inwestor dostarczył dotyczyły jedynie minimalnej powierzchni budynków biurowych. Od samego początku dał nam wolną rękę w projektowaniu, licząc na zaskakujące wyniki naszych pomysłów. Mieliśmy w tym czasie niewiele, a wręcz brak informacji na temat upodobań inwestora, a zatem przed nami stało trudne zadanie.

Opracowaliśmy bardzo nowoczesny obiekt przy użyciu wysokiej jakości materiałów, które miały być dopasowane do okolicznych obiektów fabrycznych. Pomysł okazał się dokładnie tym, o czym marzył inwestor. Dzięki swej formie budynek stał się wizytówką firmy.

Główną część budynku stanowi duży szklany hol wejściowy, który jest często jedyną częścią budynku otwartą dla zwiedzających. Budynek jest złożony z dwóch części. Dwukondygnacyjny hol wejściowy jest pierwszą częścią, a także wyższą z dwóch. Ta część zawiera również umieszczone na parterze sale konferencyjne przeznaczone na spotkania z klientami. Na pierwszym piętrze znajdują się biura właściciela firmy. Druga część budynku, również dwukondygnacyjna, składa się głównie z pomieszczeń biurowych, sal konferencyjnych i pomieszczeń użytkowych. Pokoje biurowe na piętrze są dodatkowo oświetlone przez świetliki dachowe. Dzięki temu rozwiązaniu udało nam się podejść do kształtowania fasady budynku z wielką swobodą, nie martwiąc się o ilość okien. Nasz pomysł został szybko zaakceptowany przez inwestora, co umożliwiło przejście do kolejnego etapu projektu.

Część biurowa budynku została wykończona ceramiką, celem kolorystycznego wyróżnienia jej od reszty kompleksu. Główny hol wejściowy z przodu został wykonany z przeszkloną ścianą z niską przepuszczalnością promieni słonecznych, oraz o wysokich parametrach izolacji termicznej. Odrębną część budynku stanowią biura właściciela. Są one czytelnie oddzielone od pozostałych pomieszczeń biurowych. Poniżej biur właściciela zaplanowano szereg sal konferencyjnych. Wszystkie urządzenia wentylacyjne oraz instalacyjne zostały umieszczone na dachu, tak by nie zakłócać estetyki budynku. Dzięki takiemu rozwiązaniu stały się one częścią budynku, imitując kolejną kondygnacje.

  • Date:

    2013
  • Categories:

    Publiczne
  • Client:

    LUMAG Sp. z o.o.
  • Powierzchnia zabudowy:

    1321 m²
  • Powierzchnia użytkowa:

    2126 m²
  • Powierzchnia działki:

    567000 m²
  • Kubatura:

    14200 m³

Click & Share the Love