Społeczna Szkoła Podstawowa Dębinka, Poznań

Szkoła powstała w 1990 roku i mieściła się w starych parterowych barakach poprzemysłowych. Budynek nie spełniał żadnych norm stawianych nowoczesnym budynkom. Małe sale lekcyjne bez wentylacji z małymi oknami, wąskie korytarze. Obiekt nie spełniał wymagań ani sanitarnych ani przeciwpożarowych dla  tego rodzaju obiektów. W 2003 roku budynek zostaje rozbudowany o nowe dwupiętrowe skrzydło, w którym od tego czasu mieścić się będzie gimnazjum i sala gimnastyczna.

W 2010 roku podjęto decyzje o konieczności przebudowy – budowy nowego gmachu szkoły. Prace projektowe ruszają w 2011 roku. Ze względu utrudnienia na jakie trafił projekt w urzędzie miasta, zmiany wprowadzone w projekcie przez inwestora a później kłopoty z finansowanie i wyborem wykonawcy realizacja ruszyła dopiero w 2014 roku. Aby w trakcie realizacji inwestycji obiekt mógł nadal funkcjonować i mogły być nadal prowadzone zajęcia szkolne inwestycja, trwająca od kwietnia 2014 r. do sierpnia 2015 r.  została podzielona na 3 etapy.

W pierwszym etapie nastąpiła organizacja zaplecza i terenu budowy, wyburzenie prawego skrzydła budynku szkoły podstawowej i budowa nowego. Równolegle trwa budowa części centralnej z podpiwniczeniem. Do czasu realizacji tego etapu uczniowie klas 2ab, 3ab i 4ab uczyć się będą w salach budynku gimnazjum, a gimnazjaliści – w salach wykładowych Wyższej Szkoły Edukacji i Terapii (naprzeciwko Dębinki). Ten etap ukończona na przełomie sierpnia i września 2014 r.

W drugim etapie kontynuowano budowę centralnej, piętrowej i podpiwniczonej, części budynku. Ukończono go na przełomie stycznia i lutego 2015 r.

W trzecim etapie przeprowadzono szkołę do centralnej części nowego budynku. Nowy budynek znacznie polepszył komfort nauki, pomieszczenia są większe i wentylowane mechanicznie. Zburzono też główną część „starej szkoły” z wejściem od ulicy Grabowej. Zbudowano też boczne elementy wieńczące całą inwestycję. W lewym skrzydle znalazła się na parterze – jadalnia z zapleczem kuchennym, a na piętrze – sala audiowizualna. Po prawej stronie – sale lekcyjne, gabinet psychologa/logopedy i gabinet pielęgniarki. Ten etap trwał do sierpnia 2015 r.

Dzięki budowie nowej szkoły uczniowie i nauczyciele zyskali:

  • większe i wyższe sale lekcyjne,
  • przestronniejsze korytarze,
  • dwie oddzielne pracownie dla zajęć techniki i plastyki połączone zapleczem,
  • większa bibliotekę z czytelnią,
  • szatnie dla uczniów gimnazjum,
  • miejsce na szafki odzieżowe dla uczniów klas 4-6
  • szatnię przeznaczoną tylko dla klas 0-3
  • małą salę gimnastyczną,
  • świetlicę dla klas 0-3 z bezpośrednim wyjściem na nowy plac zabaw,
  • klub dla młodzieży gimnazjalnej,
  • jadalnię dla 160 osób z zapleczem kuchennym,
  • salę audiowizualną z 180 miejscami,
  • boisko wielofunkcyjne na dachu szkoły,
  • pomieszczenia techniczne i magazynowe.
  • Date:

    2015
  • Categories:

    Publiczne
  • Powierzchnia zabudowy:

    2643 m²
  • Powierzchnia użytkowa:

    4320 m²
  • Powierzchnia działki:

    4565 m²
  • Kubatura:

    21600 m³

Click & Share the Love