Centrum Aktywności Społecznej, Sępólno Krajeńskie

Podstawową ideą było odbudowanie dachu tak jak to było w przeszłości, ale konieczność dobudowy windy, która powstała na zewnątrz [mało miejsca], stad pomysł na wytworzenie w poddaszu – nowoczesnej przeszklonej formy, wraz z wykorzystaniem widoku na jezioro. Od strony miasta budynek odpowiada historycznemu wzorcowi. Konserwator

Zamówienie publiczne na przebudowę i adaptację budynku dawnego Liceum Ogólnokształcacego przy ul. Jeziornej w Sepólnie Krajeńskim na CAS. Budynek z początków ubiegłego wieku (1906) wybudowany jako szkoła prywatna, wkrótce przekształcona na szkołę miejską. Budynek po wojnie mieścił Liceum Ogólnokształcace do 1974 roku. W roku 1963 nadbudowano budynek o 3. kondygnację niszcząc pierwotny kształt budynku. Później Zasadnicza Szkoła Zawodowa do 1994 roku. Przez wiele lat budynek nieużywany popadł w ruinę.

Władze miejskie podjęły uchwałę o przebudowę budynku ze zmianą funkcji i dostosowaniem do nowych norm użytkowych. Stan budynku z drewnianymi stropami które przez wiele lat narażone były na działania deszczu nie nadawał się do użytku, dlatego podjęliśmy decyzję o zachowaniu oryginalnych ceglanych elewacji oraz odbudowie dachu skośnego krytego dachówką wraz z pięknie dekorowanymi szczytami. Natomiast wszystkie stropy budynku zostały zamienione na gęstożebrowe, tak aby w jak najmniejszym stopniu obciążać ściany elewacyjne, które nie miały ław fundamentowych i nie mogły przenieść zwiększonego ciężaru stropów. Dodatkowo budynek zyskał przeszkloną windę, która ze względu na niewielkie wymiary budynku została zlokalizowana w dobudowanym ceglano-szklanym szybie windowym, umożliwiająca dostęp do wszystkich kondygnacji osobom niepełnosprawnym, pełnowymiarowa żelbetowa klatkę schodową oraz aluminiowo, stalowo- szklaną bryłę na poddaszu mieszczącą salę konferencyjną z pięknym widokiem na pobliskie jezioro.

Budynek został wyposażony we wszystkie niezbędne instalacje łącznie z wentylacją mechaniczną i klimatyzacją. Dodatkowo wszystkie ściany zewnętrzne zostały docieplone od wewnątrz aby zachować oryginalny wygląd budynku. Wszystkie elementy nowoprojektowane zostały umieszczone od strony podwórza aby jak najbardziej upodobnić elewację frontową budynku do oryginalnego kształtu budynku z początku XX wieku. Natomiast elewacja tylna została wzbogacona nowoczesnymi formami, które nawiązują materiałowo do istniejącego budynku (cegła szachtu windy) ale nie ukrywają swojego współczesnego rodowodu. Obecnie budynek wykorzystywany jest przez społeczność miejscową do działań edukacyjnych i aktywizacyjnych. Dodatkowo sala konferencyjna na poddaszu z pięknym widokiem panoramicznym na jezioro, stała się reprezentacyjna salą urzedu gminy.

  • Date:

    2012
  • Categories:

    Publiczne
  • Client:

    Urząd Gminy Sępólno Krajeńskie
  • Powierzchnia zabudowy:

    362,5 m²
  • Powierzchnia użytkowa:

    835,5 m²
  • Powierzchnia działki:

    1136 m²
  • Kubatura:

    4020 m³

Click & Share the Love